Σας έχει συμβεί ποτέ κάτι από αυτά;

  • Το αφεντικό σας ή ο σύντροφός σας— κάνει πολύ ώρα για να απαντήσει στο email ή στο μήνυμα σας, αν απαντήσει τελικά.
  • Θεωρείστε δεδομένοι από κάποιον που έχετε εργαστεί σκληρά για να ευχαριστήσετε.
  • Περπατάτε στο δρόμο και ο κόσμος σας αγνοεί.
  • Αγωνίζεστε να συναντήσετε κάποιον στην ώρα σας… και το άτομο αυτό δεν εμφανίζεται ποτέ.
  • Υποβάλλετε αίτηση εργασίας και δεν λαμβάνετε καν επιστολή απόρριψης.

 

Όπως έγραψε ο Elie Wiesel, «Το αντίθετο της αγάπης δεν είναι το μίσος. Είναι αδιαφορία. «Πράγματι, το να αγνοηθείς μπορεί να σε κάνει να νιώθεις χειρότερο ακόμα και από το να σε απορρίπτουν, κάνοντάς σε με αυτό τον τρόπο να νιώθεις ότι δεν έχεις καθόλου αξία.

Όταν σας αντιμετωπίζουν συχνά με αδιαφορία, μπορείτε να τείνετε να χαρακτηρίζετε τον εαυτό σας ως ανάξιο. Αν αυτό είναι το προεπιλεγμένο σας συναίσθημα, μήπως θα πρέπει να εργαστείτε για να βελτιώσετε κάτι στον εαυτό σας, όπως τη στάση σας απέναντι στους άλλους;Η αγνόηση είναι ένα έντονο φαινόμενο της σύγχρονης κοινωνίας που ζούμε. Στη σταδιοδρομία μας, η ευγένεια μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και ως θυματοποίηση.

Ας στραφούμε όμως σε πιθανούς τρόπους διαχείρισης για καθεμία περίπτωση:

-Το αφεντικό ή ο σύζυγός σας κάνει πολύ ώρα, (και αν ποτέ), για να απαντήσει στα email σας.

Το να θέσετε με διακριτικότητα το ζήτημα μπορεί να αποφέρει βελτίωση: “Ξέρω ότι είσαι υπό μεγάλη πίεση, αλλά θα το θεωρούσα βοηθητικό, να επικοινωνούσες μαζί μου, έστω και μόνο για να μου πεις πως είσαι απασχολημένος.”

-Όταν θεωρείστε δεδομένοι από κάποιον που έχετε εργαστεί σκληρά για να ευχαριστήσετε:

Και πάλι, ένα διακριτικό αίτημα για αυτό που θέλετε μπορεί να σας βοηθήσει. Για παράδειγμα, «Προσπάθησα σκληρά να σε ευχαριστήσω και νιώθω λίγο παραμελημένος/η. Πάντα με ενδιαφέρει πραγματικά το πως κύλησε η μέρα σου αλλά φαίνεται να μην δίνεις ιδιαίτερη σημασία όταν σου λέω για τα δικά μου. Καταλαβαίνω κάτι λάθος;»

-Περπατάτε στο δρόμο και ο κόσμος σας αγνοεί.

Θέλετε να δοκιμάσετε να δημιουργήσετε οπτική επαφή με τους ανθρώπους; Χαμογελάστε! Τόλμησε ακόμη και ένα ωραίο σχόλιο όπως: “Λατρεύω αυτή την καρφίτσα που φοράς” ή “Δεν είναι ο πιο όμορφος καιρός;” Έχουν συμβεί τα πιο περίεργα πράγματα από τις κουβέντες που γεννούν μια ωραία συζήτηση, ακόμη και μια σχέση.

-Αγωνίζεστε να συναντήσετε κάποιον στην ώρα σας και το άτομο αυτό δεν εμφανίζεται ποτέ.

Ίσως πραγματικά συνέβη κάτι αναπόφευκτο. Ρωτήστε,  “Είσαι καλά; ανησύχησα ότι μπορεί να είχες κάποιο ατύχημα.” Αντί να αντιδράσετε με επιθετικό τρόπο, μπορείτε να δοκιμάσετε την κατανόηση. Μπορεί να συμβεί οτιδήποτε στον καθένα άλλωστε. Είναι ωστόσο σημαντικό να δηλώσετε τα συναισθήματά σας. Έτσι θα μεταφερθεί το νόημα χωρίς να κάνει το άτομο άσκοπα αμυντικό.

-Δεν λαμβάνετε καμία απάντηση σε μια αίτηση εργασίας.

Μπορείτε να δοκιμάσετε ένα τηλεφώνημα ή ακόμα και ένα email όπως, “Ήμουν ενθουσιασμένος με αυτή τη δουλειά γιατί νιώθω ότι ταιριάζω. Εξετάζετε την υπόθεσή μου ακόμα;»

Ίσως το πιο σημαντικό, μπορεί να σας βοηθήσει να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τους άλλους. Προσπαθήστε λοιπόν να αντικαταστήσετε τις επιβεβαιώσεις των άλλων με τη δική σας αυτοεκτίμηση. Τι υπέροχο αν η αίσθηση της αυτοεκτίμησής μας προέρχεται περισσότερο από πως νιώθουμε παρά από το πώς μας συμπεριφέρονται ορισμένοι άνθρωποι.

Εάν είστε αυτός/ή που αγνοείτε συχνά τους άλλους:

Να θυμάστε ότι έχετε να κάνετε με ανθρώπινα όντα. Μπορεί να πληγώσετε τα συναισθήματα των ανθρώπων που αγνοείτε. Μήπως θέλετε να αφήσετε λίγο χώρο στην πολυσύχναστη μέρα σας για λίγη επιπλέον ευγένεια; Για παράδειγμα, αντί να αγνοείτε το email κάποιου έως ότου (μπορεί) να βρείτε χρόνο για να δώσετε μια πλήρη απάντηση, στείλτε αμέσως ένα μήνυμα όπως: «Θα επικοινωνήσω μαζί σας την επόμενη εβδομάδα για αυτό». Και αν αγνοείτε ένα άτομο επειδή δεν σας αρέσει να να λέτε όχι, συνειδητοποιήστε ότι η σιωπή μπορεί πραγματικά να βλάψει περισσότερο το άτομο – καθώς αυτό μένει να περιμένει επ’ αόριστον. Δεν χρειάζεται πολύ από τον χρόνο σας. Ένα γρήγορο, «Συγγνώμη, δεν μπορούμε να συνεργαστούμε μαζί», συν έναν σύντομο λόγο, είναι καλύτερο από το να αφήσεις έναν άνθρωπο να περιμένει.

Νάνσυ Νενέργογλου

Ψυχολόγος, MSc Συμβουλευτική Ψυχολογία