Έχετε χωρίσει εδώ και καιρό και σκέφτεστε συνέχεια τον πρώην σύντροφό σας; Επισκέπτεστε σκόπιμα μέρη που ξέρετε ότι συχνάζει και συνεχώς παλεύετε να κρατηθείτε για να μην σηκώσετε το τηλέφωνο και τον καλέσετε; Ίσως υποφέρετε από εμμονή.

ΤΟ ΜΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΜΜΟΝΗΣΗ

εμμονή λειτουργεί ως μια σιδερένια μάσκα που μας επιτρέπει να κοιτάμε προς μια μόνο κατεύθυνση. Μπορεί να έχουμε εμμονή με ένα άτομο, ένα μέρος, έναν στόχο, ένα θέμα — αλλά η εμμονή ισοδυναμεί με ένα πράγμα σε όλες τις περιπτώσεις: τον εθισμό.

Στην αρχή, όπως όλοι οι εθισμοί, η εμμονή είναι μεθυστική. Μας γεμίζει, και τι ανακούφιση είναι αυτό το συναίσθημα (ειδικά αν νιώθαμε άδειοι πριν). Αλλά ακόμα κι αν δεν νιώθαμε άδειοι, η εμμονή μας κάνει να νιώθουμε δυνατοί, ικανοί και σκόπιμοι.

Αλλά και όπως όλοι οι εθισμοί, η χρονική εμμονή μας αποδυναμώνει. Συχνά αρχίζουμε να παραμελούμε μέρη της ζωής μας που δεν θα έπρεπε. Αν μεγαλώσει, η εμμονή μας κάνει να υποτιμούμε σημαντικές διαστάσεις της ζωής μας και να ανεχόμαστε ακόμη και την κατάρρευσή τους. Αλλά ακόμα κι αν οι ζωές μας παραμένουν σε ισορροπία, αν μας αφαιρέσουν το αντικείμενο της εμμονής μας, νιώθουμε ότι έχουμε χάσει την τελευταία μας ευκαιρία για ευτυχία.

ΠΩΣ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙΣ ΜΙΑ ΕΜΜΟΝΗ

Η πρόκληση λοιπόν είναι να κάνουμε τις εμμονές μας να λειτουργούν θετικά, ελέγχοντάς τις έτσι ώστε να μην μας ελέγχουν. Για να γίνει αυτό, οι ακόλουθες στρατηγικές μπορεί να είναι χρήσιμες:

·      Αποσπάστε την προσοχή σας. Η χρήση δύναμης θέλησης για να δαμάσει μια εμμονή είναι σαν να παλεύεις για να ξεπεράσεις το άγχος αρνούμενος την ύπαρξή του. Αντίθετα, βρείτε κάτι ελκυστικό και ευχάριστο για να σας αποσπάσει την προσοχή από την εμμονή σας, να σας προσφέρει ένα διάλειμμα από το να το σκεφτείτε.

·      Κάνετε σταθερά βήματα προς τα εμπρός για να απομακρυνθείτε προσωρινά από μια εμμονή για να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας. Και όταν το κάνετε, επιστρέψτε σε κάτι άλλο στη ζωή σας που έχετε παραμελήσει.

·      Ακούστε τι σας λένε οι άλλοι. Εάν οι στενοί φίλοι και η οικογένειά σας εκφράζουν ανησυχία για την εμμονή σας, μάλλον έχουν δίκιο. Να είστε ανοιχτοί σε αυτά τα μηνύματα.

·      Συμβουλευτείτε έναν ψυχοθεραπευτή.

 

 

Νάνσυ Νενέργογλου

Ψυχολόγος, MSc Συμβουλευτική Ψυχολογία