Το κλάμα είναι μια φυσική απάντηση που έχουν οι άνθρωποι σε μια σειρά συναισθημάτων, όπως η λύπη, η θλίψη, η χαρά και η απογοήτευση. Έχει όμως οφέλη για την υγεία το κλάμα;

Δεν είναι ασυνήθιστο να κλαίμε, και τα δύο φύλα κλαίνε περισσότερο από ό,τι φαντάζονται οι άνθρωποι. Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες κλαίνε κατά μέσο όρο 3,5 φορές το μήνα και οι άνδρες κλαίνε κατά μέσο όρο 1,9 φορές το μήνα.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι άνθρωποι είναι τα μόνα ζώα που κλαίνε με δάκρυα. Γιατί όμως κλαίμε και ποια οφέλη για την υγεία μπορεί να έχει το κλάμα;

Οι άνθρωποι παράγουν τρία είδη δακρύων:

1.     Βασικοί πόροι: Οι δακρυϊκοί πόροι εκκρίνουν συνεχώς βασικά δάκρυα, τα οποία είναι ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες αντιβακτηριδιακό υγρό που βοηθούν στη διατήρηση της υγρασίας των ματιών κάθε φορά που ένα άτομο τα ανοιγοκλείνει.

2.     Αντανακλαστικά: Πρόκειται για δάκρυα που προκαλούνται από ερεθιστικούς παράγοντες όπως ο άνεμος, ο καπνός ή τα κρεμμύδια. Απελευθερώνονται για να ξεπλύνουν τον ερεθισμό που προκλήθηκε από  και να προστατεύσουν το μάτι.

3.     Συναισθηματικά: Οι άνθρωποι παράγουν δάκρυα ως απάντηση σε μια σειρά συναισθημάτων. Αυτά τα δάκρυα περιέχουν υψηλότερο επίπεδο ορμονών του στρες από άλλα είδη δακρύων.

Όταν οι άνθρωποι μιλούν για κλάματα, συνήθως αναφέρονται σε συναισθηματικά δάκρυα.

Οφέλη από το κλάμα

Οι άνθρωποι μπορεί να προσπαθούν να καταστείλουν τα δάκρυα και να τα βλέπουν ως σημάδι αδυναμίας, αλλά η επιστήμη υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι καταστροφικό, καθώς σημαίνει ότι θα χάσουμε μια σειρά από οφέλη. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το κλάμα:

1. Έχει καταπραϋντική δράση

Λειτουργεί ως αυτοκαταπραϋντικό καθώς οι άνθρωποι μέσα από το κλάμα ρυθμίζουν τα δικά τους συναισθήματα, ηρεμούν τον εαυτό τους και μειώνουν την αγωνία τους.

2. Προσελκύει υποστήριξη από τους άλλους

Εκτός από το να βοηθάει τους ανθρώπους να ηρεμήσουν, το κλάμα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να λάβουν υποστήριξη από τους άλλους γύρω τους. Μελέτες έδειξαν ότι το κλάμα είναι πρωτίστως μια συμπεριφορά προσκόλλησης, καθώς συγκεντρώνει την υποστήριξη από τους ανθρώπους γύρω μας. Αυτό είναι γνωστό ως διαπροσωπικό ή κοινωνικό όφελος.

3. Βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο

Εκτός από αυτοκαταπραϋντικά, τα συναισθηματικά δάκρυα απελευθερώνουν ωκυτοκίνη και ενδορφίνες. Αυτές οι χημικές ουσίες κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά και μπορεί επίσης να ανακουφίσουν τόσο τον σωματικό όσο και τον συναισθηματικό πόνο. Με αυτόν τον τρόπο, το κλάμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και στην προώθηση της αίσθησης ευεξίας.

4. Ενισχύει τη διάθεση

Το κλάμα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανεβάσουν τη διάθεση και να τους κάνει να νιώσουν καλύτερα. Εκτός από την ανακούφιση από τον πόνο, η ωκυτοκίνη και οι ενδορφίνες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι συχνά γνωστά ως χημικές ουσίες «καλής αίσθησης».

5. Απελευθερώνει τις τοξίνες και ανακουφίζει από το στρες 

Όταν οι άνθρωποι κλαίνε ως απάντηση στο στρες, τα δάκρυά τους περιέχουν μια σειρά από ορμόνες του στρες και άλλες χημικές ουσίες. Έτσι, μειώνονται τα επίπεδα αυτών των χημικών ουσιών στο σώμα, κάτι που με τη σειρά του μειώνει το άγχος.

6. Βοηθά τον ύπνο

Έρευνες έχουν δείξει ότι το κλάμα μπορεί να βοηθήσει τα μωρά να κοιμούνται καλύτερα. Το αν το κλάμα έχει την ίδια επίδραση που να βελτιώνει τον ύπνο στους ενήλικες δεν έχει ακόμη διερευνηθεί. Ωστόσο, προκύπτει ότι οι ηρεμιστικές, ενισχυτικές και ανακουφιστικές επιδράσεις του κλάματος μπορεί να βοηθήσουν ένα άτομο να αποκοιμηθεί πιο εύκολα.

7. Καταπολεμά τα βακτήρια

Το κλάμα βοηθά να σκοτωθούν τα βακτήρια και να διατηρηθούν τα μάτια καθαρά καθώς τα δάκρυα περιέχουν ένα υγρό που ονομάζεται λυσοζύμη το οποίο έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Πότε να επισκεφτείτε ειδικό ψυχικής υγείας

Μερικές φορές το συχνό κλάμα μπορεί να είναι σημάδι κατάθλιψης. Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν κατάθλιψη εάν κλαίνε πολύ συχνά, χωρίς προφανή λόγο, όταν αρχίζει να επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες και όταν συμβαίνει ανεξέλεγκτα.

Σε αυτή την περίπτωση, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επισκεφτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας ώστε να λάβετε την κατάλληλη υποστήριξη για να αντιμετωπίσετε τα αρνητικά συμπτώματα που σας κάνουν να υποφέρετε.

 

 

Νάνσυ Νενέργογλου

Ψυχολόγος, MSc Συμβουλευτική Ψυχολογία