Η αναβλητικότητα βλάπτει σοβαρά την ευτυχία μας. Οδηγεί σε άγχος, ενοχές, άγχος, ακόμα και προβλήματα υγείας. Κι όμως, στοιβάζουμε βρώμικα πιάτα στο νεροχύτη, αποφεύγουμε τις σκληρές συζητήσεις, παραλείπουμε προπονήσεις, αφήνουμε ραντεβού με γιατρούς και καθυστερούμε να αναλάβουμε δράση για στόχους θέλουμε πολύ.

Γιατί αναβάλλουμε; Η έρευνα επισημαίνει αίτια από τη γενετική μέχρι την αποστροφή των εργασιών έως τη συναισθηματική αποφυγή (ειδικά όταν οι ενέργειες που πρέπει να κάνουμε συνδέονται με συναισθήματα φόβου ή κρίσης). Κάθε κατάσταση αναβλητικότητας είναι διαφορετική και οι αιτίες είναι πιθανώς πολυεπίπεδες. Επιπλέον, τείνουν να ενώνονται μεταξύ τους: Όσο περισσότερο αφήνουμε κάτι για αργότερα, τόσο χειρότερα αισθανόμαστε γι’ αυτό και τόσο περισσότερο το αναβάλλουμε.

Ποια είναι λοιπόν η λύση;

1.     Αυτομελέτη

Για να βρείτε τη σωστή λύση αναβλητικότητας για κάθε άτομο και κάθε μοναδική κατάσταση, το πιο ουσιαστικό πρώτο βήμα είναι η αυτομελέτη. Αντί να καυτηριάζεστε για το πόσο καιρό έχετε αναβάλει κάτι, περιεργαστείτε την επιμονή του εγκεφάλου σας να καθυστερεί.

Αναρωτηθείτε:·

Τι συναισθήματα μου γεννά αυτή η πράξη;

·      Πώς περιμένω να νιώσω στην αρχή, στη μέση και στο τέλος της εργασίας;

·      Τι είναι αυτό που δίνει νόημα σε αυτήν την εργασία;

·      Υπάρχουν συνέπειες;

2. Αυτοσυμπόνια

Η επόμενη στρατηγική που υποστηρίζεται από την έρευνα για να σταματήσει η αναβολή είναι μια αντιδιαισθητική στρατηγική. Παρόλο που φαίνεται ότι αυτά τα μαστιγώματα ενοχής και ντροπής που δίνουμε στον εαυτό μας όταν χρονοτριβούμε θα μας ωθούσαν στη δράση, αποδεικνύεται ότι μας ωθούν μόνο σε έναν φαύλο κύκλο αναβλητικότητας. Όσο χειρότερη είναι η σχέση μας με μια εργασία, τόσο περισσότερο ο εγκέφαλός μας θέλει να την αποφύγει. Η επιδιόρθωση? Συγχωρήστε τον εαυτό σας.

3      Ντοπαμίνη

Ενώ οι στρατηγικές #1 και #2 μπορεί να είναι επαρκείς για πολλές καταστάσεις, μερικές φορές αυτή η εργασία που σας πλανάται είναι ακόμα πολύ τρομακτική για να την εμβαθύνετε. Οι εργασίες που είναι δυσάρεστες, περίπλοκες ή δύσκολες εξαντλούν την ντοπαμίνη μας – τον ​​νευροδιαβιβαστή που είναι υπεύθυνος για τα κίνητρα.

Οι περισσότεροι από εμάς περιμένουμε να μπει η ντοπαμίνη πριν ξεκινήσουμε, αλλά το μυστικό για να ζήσετε μια ζωή χωρίς αναβλητικότητα είναι να το κάνετε αντίστροφα. Ενεργοποιήστε τη δική σας απελευθέρωση ντοπαμίνης και θα έχετε τα καύσιμα που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε.

 

Νάνσυ Νενέργογλου

Ψυχολόγος, MSc Συμβουλευτική Ψυχολογία