Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αρνητική επίδραση στον γάμο. Συγκεκριμένα, βρέθηκε μειωμένη ποιότητα γάμου λόγω της σύνδεσης και χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τα αποτελέσματα της μελέτης προβλέπουν ότι οι άνθρωποι που δεν χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αρκετά πιο ευτυχισμένοι στο γάμο τους από τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τακτικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Η ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να οδηγήσει σε παραμέληση της συζυγικής σχέσης.)

Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν ανακαλύψει τους συζύγους τους να απατούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με μια μελέτη του Loyola University Health System, το Facebook, με περισσότερους από 2 δισεκατομμύρια χρήστες, αναφέρεται σε μία από τις πέντε αιτίες διαζυγίων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και σύμφωνα με την AAML (Αμερικανική Ακαδημία Δικηγόρων Γάμων), το 81 τοις εκατό των αιτιών των διαζυγίων αναφέρουν αυξανόμενους αριθμούς συζύγων που αναζητούν διαδικτυακά στοιχεία όταν υπάρχουν υποψίες για κακή συμπεριφορά, απιστία ή διαδικτυακές σχέσεις. 

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τρόποι για να αντιμετωπίσετε το διαζύγιό σας 

Μερικοί άνθρωποι που χωρίζουν χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκτονωθούν ή να εκδηλώσουν τον θυμό τους και να αναζητήσουν υποστήριξη. Άλλοι πηγαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν πονάνε. Στη συνέχεια βλέπουν δημοσιεύσεις που τους κάνουν να πιστεύουν ότι ο/η σύζυγός τους, αλλά και όλοι οι άλλοι, περνούν υπέροχα (Ο σύζυγός σας πιθανότατα κάνει το ίδιο πράγμα.) Αυτές οι «χαρούμενες» αναρτήσεις μπορούν να αυξήσουν τη θλίψη, την οργή ή τη ζήλια σας. Επίσης, πολύ πιθανό να γίνονται σκόπιμα ώστε να υποθέσετε ότι είναι ενεργητικός στη ζωή με βάση τις αναρτήσεις του στα social media.

1.     Η πιο αποτελεσματική συμβουλή είναι να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε τα social media κατά τη διάρκεια του διαζυγίου σας. Εάν δεν δημοσιεύσετε τίποτα, δεν θα προκαλέσει τον/την σύζυγό σας να ανταποδώσει. Εάν μπορείτε να αποσυνδεθείτε, θα μπορείτε να εστιάσετε στη φροντίδα του εαυτού σας, στα παιδιά σας και σε άλλα ενδιαφέροντα. Αν μπορείτε λοιπόν, φύγετε από τα social media, τουλάχιστον μέχρι να τελειώσει το διαζύγιο.

2.     Εάν παραμένετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μην δημοσιεύετε τίποτα αρνητικό για τον άλλο γονέα ή άλλα μέλη της οικογένειας και προσπαθήστε να μην δημοσιεύετε τίποτα όταν είστε αναστατωμένοι. Επικοινωνήστε με την οικογένειά σας για αυτό επίσης. Μπορούν να είναι υποστηρικτικοί, αλλά δεν πρέπει να επιτίθενται στον άλλο γονέα του παιδιού σας. Τι θα σκεφτόντουσαν τα παιδιά σας αν έβλεπαν τι έγραψες εσύ ή ο παππούς τους για τον άλλο γονιό τους; Έχετε υπόψη σας ότι τα παιδιά σας μπορούν να δουν οτιδήποτε δημοσιεύετε στο διαδίκτυο. Ξέρουν πώς να έχουν πρόσβαση σε αυτό.

3.     Μην συζητάτε την περίπτωσή σας στο διαδίκτυο. Ακόμα κι αν εσείς και ο σύζυγός σας συμφωνείτε σχετικά με τα αίτια του διαζυγίου σας, αποφεύγετε να μοιράζεστε λεπτομέρειες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, τους διακανονισμούς ή την επιμέλειά σας στο διαδίκτυο.

4.     Μην ψάχνετε για «λάθη» του/της συζύγου σας στο διαδίκτυο. Αυτό είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει προβλήματα. Εάν έχετε παράπονα για τον σύζυγό σας, τον άλλο δικηγόρο, έναν διαμεσολαβητή, αξιολογητή ή τον δικαστή, συζητήστε τα με τον δικηγόρο ή τον θεραπευτή σας.

5.     Παρακολουθήστε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης των παιδιών σας. Μάθετε ποιες πλατφόρμες χρησιμοποιούν, όπως Facebook, Instagram, Snapchat ή TikTok. Ζητήστε να σας επιτρέψουν να δείτε τις αναρτήσεις τους. Εάν τα παιδιά σας υποφέρουν κατά τη διάρκεια του διαζυγίου, θα θέλετε να μάθετε τι λένε. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να βλάψουν τα παιδιά. Κατά τη διάρκεια του διαζυγίου σας, τα παιδιά σας μην ξεχνάτε πως είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να αφιερώστε λίγο χρόνο για να ηρεμήσετε συναισθηματικά πριν ξεκινήσετε μια νομική διαδικασία. Συνεργαστείτε με έναν θεραπευτή για να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας. Εστιάστε επίσης και στον καταλληλότερο τρόπο ανακοίνωσης της νέας κατάστασης στα παιδιά ώστε να τα βοηθήσετε να προσαρμοστούν. Μόλις ηρεμήσουν τα συναισθήματά σας, θα είστε σε θέση να σκεφτείτε πιο καθαρά και να πάρετε πιο καλά μελετημένες αποφάσεις. Όλα αυτά αφορούν την αυτοφροντίδα. Ξεκινήστε με την αυτοφροντίδα σας.    

 

 

Νάνσυ Νενέργογλου

Ψυχολόγος, MSc Συμβουλευτική Ψυχολογία