Το Ghosting συμβαίνει όταν κάποιος με τον οποίο συναντιέστε ή έχετε μια φιλία εξαφανίζεται χωρίς αιτιολογία. Αυτό μπορεί να συμβεί τόσο στην αρχή, όσο και στη μέση μιας σχέσης, καθώς και προσωπικά ή διαδικτυακά. Η αντιμετώπιση της εξαφάνισης είναι εξαιρετικά δύσκολη – ειδικά επειδή συνήθως δεν είναι γνωστή η αιτία και δεν ξέρετε πώς να αντιδράσετε.Το άτομο ξαφνικά διακόπτει κάθε επαφή μαζί σας. Δεν απαντά σε μηνύματα, email, κλήσεις ή μηνύματα κοινωνικών μέσων. Οι επιπτώσεις της ψυχικής υγείας της απότομης διακοπής μπορεί να είναι πολύ απαιτητικές.

Γιατί οι άνθρωποι κάνουν ghosting;

Οι άνθρωποι εξαφανίζονται για διάφορους λόγους. Οι άνθρωποι που κάνουν ghosting αποφεύγουν μια δυσάρεστη κατάσταση. Αυτός ο τρόπος, ενώ θεωρείται ως έλλειψη σεβασμού, οφείλεται συχνά στο ότι πιστεύουν ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να χειριστούν τη δική τους αγωνία ή την αδυναμία να επικοινωνήσουν με σαφήνεια.Οι ίδιοι παραδέχονται ότι δεν θέλουν να βλάψουν τον άλλο όμως δεν ξέρουν τι να κάνουν. Μερικές φορές δεν πιστεύουν ότι είναι απαραίτητη η συζήτηση μιας κατάστασης ή φοβούνται. Το Ghosting είναι ένας παθητικός τρόπος απόσυρσης.Αντιλαμβάνονται μάλιστα ότι η εξαφάνιση εντελώς μπορεί να είναι ο ευκολότερος και καλύτερος τρόπος για να χειριστείς την κατάσταση. Κάποιοι επίσης εξαφανίζονται γιατί είναι ένας συνηθισμένος και σχεδόν δικαιολογημένος τρόπος να βγει κανείς από μια σχέση στις μέρες μας.

Γιατί το Ghosting έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία;

Αυτή η δειλή πράξη δυστυχώς μπορεί να προκαλέσει τεράστιο πόνο. Καθώς δεν έχετε ιδέα για το τι συνέβη, το μυαλό σας πηγαίνει αρχικά σε πολλές πιθανότητες. Ο νέος σας έρωτας μήπως τραυματίστηκε σε αυτοκινητιστικό ατύχημα; Είναι η οικογένειά του εντάξει; Ίσως είναι απλά υπερβολικά απασχολημένος από τη δουλειά και θα επικοινωνήσει ξανά μαζί σας σύντομα;Μπορεί να αισθανθείτε ένα κύμα διαφόρων συναισθημάτων: θλίψη, θυμό, μοναξιά, σύγχυση. Οι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας δεν βρίσκουν καμία απάντηση για αυτή την ιδιαίτερα επώδυνη κατάσταση. Συνήθως αισθάνεστε αβοήθητοι και αποφεύγετε τις πληροφορίες που θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν σε κατανόηση της κατάστασης.Εκτός από την αμηχανία και τη ριγμένη αυτοεκτίμηση, κυριαρχεί η θλίψη και πολλές φορές και η κατάθλιψη. Άλλοι επίσης εμφανίζουν σημάδια ήπιας απώλειας (μικρό πένθος).Δυστυχώς, μετά από λίγο, η αβεβαιότητα είναι πιθανό να σας οδηγήσει στο να κατηγορήσετε τον εαυτό σας. Όταν χαλαρώσετε και επιτρέψετε στον εαυτό σας ένα επόμενο νέο ραντεβού για να βρείτε μια σχέση, πιθανότατα να θελήσετε να το βιώσετε σαν να είχατε επαφές από παλιά. Αλλά για να δημιουργήσετε οικειότητα, χρειάζεται να πάτε βαθύτερα και ας είστε ευάλωτοι.

Πώς να αντιμετωπίσετε το ghosting:

1.  Απαλλαγείτε από την ευθύνη:  Αφού κάποιος εξαφανιστεί ξαφνικά, είναι δύσκολο να μην αισθανθείτε λύπη, αμηχανία και ντροπή. Ενώ σας φαντάζει τόσο προσωπικό, δεν αφορά εσάς.  Επειδή συνήθως δεν μπορείτε να βρείτε μια αιτία και δεν υπάρχει καμία εξήγηση, μπορεί να κατηγορήσετε τον εαυτό σας. Ίσως θελήσετε να τοποθετήσετε τοίχους, ώστε να μην τραυματιστείτε ξανά στο μέλλον. Τώρα είναι η ώρα να συγκεντρωθείτε, να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και να κάνετε ένα διάλειμμα. Δεν ευθύνεστε που το άλλο άτομο δεν μπορούσε να σας δώσει ώριμα την αλήθεια.

2.  Νικήστε τη ντροπή:  H ντροπή εμφανίζεται μερικές φορές όταν μας υπενθυμίζει μία κατάσταση, προηγούμενες απορρίψεις. Η αυτοσυμπόνια βοηθά πολύ σε αυτές τις περιπτώσεις. Άλλωστε, το να πέφτει κανείς ψυχολογικά και να νιώθει αόρατος είναι μεν οδυνηρό, όμως κανένα αληθινό συναίσθημα δεν είναι άξιο της ντροπής.

3.  Επιλέξτε την αυτοφροντίδα: Επενδύστε τον χρόνο σας με φίλους και την οικογένειά σας που μπορεί να σας στηρίξει. Επίσης, μπορείτε να επιδοθείτε σε δραστηριότητες που σας κάνουν ευτυχισμένους ή να επιστρέψετε σε ένα χόμπι που αγαπάτε. Όταν σκέφτεστε το εξαφανισμένο άτομο, φροντίστε να διαμορφώσετε ξανά τις ιδέες σας σχετικά με αυτό και τη σχέση. Μια ώριμη και υγιής σχέση περιλαμβάνει τον αμοιβαίο σεβασμό, την καλή επικοινωνία και τη στοχαστικότητα. Επομένως, αυτό δεν ήταν το σωστό άτομο για εσάς.

4.  Δημιουργήστε ανθεκτικότητα: Ακολουθώντας μια ολοκληρωμένη προσέγγιση συμπεριλαμβανομένης της σωματικής δραστηριότητας, τη ρύθμιση του ύπνου, την καλή διατροφή, την ψυχοθεραπεία, δημιουργείται ψυχική ανθεκτικότητα, που αποτελεί σημαντικό εφόδιο τόσο για το εδώ και τώρα, όσο και για το μέλλον.  

Νάνσυ Νενέργογλου

Ψυχολόγος, MSc Συμβουλευτική Ψυχολογία