Ξυπνάς περίπου στις 3 το πρωί και είσαι επιρρεπής στο σκέφτεσαι τους φόβους και τις αδυναμίες σου;  Δεν είσαι ο μόνος που το κάνει αυτό.  Οι σκέψεις αυτές είναι συχνά ενοχλητικές. Είναι εντυπωσιακό ότι αυτές οι ανησυχίες εξατμίζονται το φως της ημέρας, αποδεικνύοντας ότι η σκέψη των 3 το πρωί ήταν εντελώς παράλογη και μη παραγωγική.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας στις 3 το πρωί;

Σε έναν κανονικό νυχτερινό ύπνο, η νευροβιολογία μας φτάνει σε σημείο καμπής γύρω στις 3 ή 4 το πρωί.Η θερμοκρασία του σώματος αρχίζει να αυξάνεται, ο ρυθμός ύπνου μειώνεται, η έκκριση μελατονίνης (η ορμόνη του ύπνου) έχει κορυφωθεί και τα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) αυξάνονται καθώς το σώμα προετοιμάζεται για το ξεκίνημα της ημέρας.Όλη αυτή η δραστηριότητα συμβαίνει ανεξάρτητα από τις συνθήκες του περιβάλλοντος, όπως το φως της αυγής.Στην πραγματικότητα ξυπνάμε πολλές φορές κάθε βράδυ και ο ελαφρύς ύπνος είναι πιο συνηθισμένος στο δεύτερο μισό της νύχτας. Όταν ο ύπνος μας πάει καλά, απλώς αγνοούμε αυτά τα ξυπνήματα. Προσθέστε όμως λίγο άγχος και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το ξύπνημα να γίνει μια κατάσταση πλήρους αυτογνωσίας.

Λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε γι ‘αυτό;

Έχετε παρατηρήσει ότι οι σκέψεις των 3 το πρωί είναι πολύ εστιασμένες στον εαυτό σας; Στο ήσυχο σκοτάδι, είναι εύκολο να γλιστρήσετε εν αγνοία σας σε μια κατάσταση ακραίας εγωκεντρικότητας. Κυκλώνοντας την έννοια «εγώ», μπορούμε να δημιουργήσουμε επώδυνα συναισθήματα, όπως ενοχές ή τύψεις ή να στρέψουμε τις κουρασμένες σκέψεις μας στο πάντα αβέβαιο μέλλον, δημιουργώντας φόβους χωρίς βάση.Δίνοντας προσοχή στις αισθήσεις μας, συγκεκριμένα στον ήχο της αναπνοής μας επαναφέρουμε τις λειτουργίες του σώματος.Εάν εξακολουθήσουμε να κάνουμε τις ίδιες αρνητικές σκέψεις μετά από 15 ή 20 λεπτά, ανάβουμε ένα χαμηλό φως και διαβάζουμε.Αυτή η ενέργεια μπορεί να φαίνεται κοσμική, αλλά στις 3 το πρωί είναι πολύ συμπονετική και μπορεί να μας βοηθήσει να βγούμε από την μη παραγωγική σκέψη μας.Είναι σημαντικό να θέλουμε να αποφύγουμε την καταστροφική σκέψη. Το να ξυπνάμε και να ανησυχούμε στις 3 το πρωί είναι πολύ κατανοητό και ανθρώπινο. Είναι στο χέρι μας να διαχειριστούμε την κατάσταση αυτή με τον πιο συμβατό για τον καθένα μας τρόπο.

 

Νάνσυ Νενέργογλου

Ψυχολόγος, MSc Συμβουλευτική Ψυχολογία