Το Botox είναι ένας νευροδιαμορφωτής, ο οποίος ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ρυθμίζουν την είσοδο νευρικού σήματος στους μύες, μειώνοντας ή μπλοκάροντας τη μυϊκή δραστηριότητα. Στον κόσμο των καλλυντικών, το Botox εγχέεται συνήθως στους μύες του προσώπου κάτω από τις ρυτίδες, γεγονός που χαλαρώνει αυτούς τους μύες και έχει ως αποτέλεσμα την λείανση του υπερκείμενου δέρματος. Αν και αυτή η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει να κάνει το δέρμα κάποιου να φαίνεται πιο νεανικό, μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητα έκφρασης και εμπειρίας συναισθημάτων.

Στην υπόθεση της ανατροφοδότησης του προσώπου, βασίζεται στην ιδέα ότι η έκφραση του προσώπου και η συναισθηματική εμπειρία συνδέονται. Συγκεκριμένα, η αισθητηριακή ανατροφοδότηση από τη δράση των μυών του προσώπου φαίνεται να επηρεάζει τη συναισθηματική εμπειρία ενός ατόμου. Πάρτε για παράδειγμα τη δράση του ανύψωσης των μάγουλων σας, που μπορεί να σας κάνει πιο ευτυχισμένους, ή τη δράση του φουσκώματος των φρυδιών σας, που μπορεί να σας θυμώσει περισσότερο.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τους Kim et al. χρησιμοποιώντας την μαγνητική τομογραφία, διαπίστωσαν ότι οι θυμωμένες εκφράσεις του προσώπου αυξάνουν τη δραστηριότητα της αμυγδαλής, η οποία είναι η περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται κυρίως με τη συναισθηματική επεξεργασία. Ωστόσο, όταν οι αυλακωτοί μύες (που αυλακώνουν το μέτωπο) παραλύουν από το Botox, παρατηρήθηκε μείωση της δραστηριότητας της αμυγδαλής. Αυτά είναι παρόμοια με προηγούμενα ευρήματα που δείχνουν ότι και ο διαλογισμός μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη δραστηριότητα στην αμυγδαλή. Συνολικά, αυτό υποδηλώνει ότι οι ενέσεις Botox μπορεί να μπλοκάρουν τον βρόχο ανατροφοδότησης της συναισθηματικής επεξεργασίας για τη ρύθμιση της ψυχολογικής εμπειρίας.

Αν και δεν λειτουργεί το ίδιο με όλους καθώς ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη και τα πιθανά οφέλη που μπορεί να έχει το Botox στην ολιστική θεραπεία όσων υποφέρουν από άγχος ή/και κατάθλιψη. Όσοι υποφέρουν από έντονα συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης, θα πρέπει πρώτα να μιλήσουν με τους ειδικούς θεράποντες της ψυχικής υγείας τους για να διερευνήσουν εάν αυτό μπορεί να είναι μια επιλογή στις συγκεκριμένες περιστάσεις τους.

 

 

Νάνσυ Νενέργογλου

Ψυχολόγος, MSc Συμβουλευτική Ψυχολογία