Οι περισσότεροι από εμάς πιθανότατα έχουμε βιώσει διαφωνίες με αγαπημένα πρόσωπα.

Οι συνομιλίες έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τη ζωή μας εύκολη. Το μοναδικά πολύπλοκο επικοινωνιακό μας σύστημα έχει εξελιχθεί για να μας βοηθά να κάνουμε πράγματα στον κοινωνικό κόσμο.

Οι διαφωνίες είναι μέρος αυτού του πολύπλοκου συστήματος. Μπορεί να είναι αναπόφευκτες, απαραίτητες ή ακόμα και παραγωγικές. Μπορεί όμως να είναι και δύσκολες.

Μπορεί να είναι δύσκολο να μην ξέρεις τι να κάνεις όταν οι εντάσεις είναι υψηλές και όταν λέγονται σκληρά λόγια, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κάποιον που είναι κοντά σου.

Τι είναι μια διαφωνία;

Έρευνα που επικεντρώνεται στο πώς συμβαίνουν οι διαφωνίες δείχνει ότι χαρακτηρίζονται από τρεις τύπους χαρακτηριστικών. Πρώτα είναι τα φωνητικά χαρακτηριστικά, τα οποία περιλαμβάνουν την ομιλία σε υψηλότερο τόνο και ταχύτητα. Έπειτα, υπάρχουν ενσωματωμένα χαρακτηριστικά όπως επιθετικές χειρονομίες και αποτρεπτικές πράξεις, όπως η απομάκρυνση από κάποιον. Τέλος, υπάρχουν χαρακτηριστικά αλληλεπίδρασης όπως το να μιλάτε ο ένας πάνω στον άλλο και να μην ακούτε τον συνομιλητή.

Οι διαφωνίες συμβαίνουν για διάφορους λόγους. Αυτό που κάνει κάθε άτομο μπορεί να ποικίλλει, από παράπονα και κατηγορίες έως απαιτήσεις, απειλές ή αντίσταση.

Συνεργασία και ευθυγράμμιση

Υπάρχουν τρόποι να κάνετε κάποιον να νιώθει ότι είστε ακόμα στο πλευρό του, ακόμα κι αν διαφωνείτε.

Το πρώτο πράγμα είναι η σχέση, που σημαίνει υποστήριξη προς το άλλο άτομο ή την άποψή του για τα πράγματα. Η συσχέτιση περιλαμβάνει τη διατύπωση όσων λέτε, ώστε να είναι καλύτερα κατανοητό και ευκολότερο να απαντήσετε. Για παράδειγμα, λέγοντας “Έχετε πάει στη Γαλλία στο παρελθόν, σωστά;” προσκαλεί κάποιον να μοιραστεί την εμπειρία του – εν μέρει συμπεριλαμβάνοντας την ετικέτα «σωστά» στο τέλος, η οποία τουλάχιστον απαιτεί επιβεβαίωση.

Πώς να έχετε μια υγιή διαμάχη

Είναι πιο πιθανό να αποφέρουν καλύτερα αποτελέσματα εάν διαχειριστείτε την κατάσταση νωρίτερα από τη διαμάχη. Μέχρι να κλιμακωθεί, οι απαντήσεις σας μπορεί να εξεταστούν μέσα από το πρίσμα της διαφωνίας και τυχόν προσβλητικότητας που έχετε ήδη επιδείξει ο ένας προς τον άλλον. Ένας καυγάς μπορεί να είναι πιο έντονος με την οικογένεια, της οποίας οι απόψεις για εμάς συχνά έχουν μεγαλύτερη σημασία από τους φίλους ή τους συναδέλφους, για παράδειγμα. Αξίζει πάντα να σταματάτε για να αναλογίζεστε, εάν αυτά που λέτε συμβαδίζουν με τους στόχους σας και αν αξίζει τον κόπο να πάρετε μια θέση.

 

 

Νάνσυ Νενέργογλου

Ψυχολόγος, MSc Συμβουλευτική Ψυχολογία