Είστε διαζευγμένοι με παιδιά και αισθάνεστε ότι επιτέλους έχετε γνωρίσει κάποιον ξεχωριστό άνθρωπο για σύντροφο, αλλά μέσα στην ελπίδα και τον ενθουσιασμό σας, αισθάνεστε επίσης ανήσυχοι για το πώς να εισαγάγετε τον άνθρωπο αυτό στην οικογένειά σας; Τι θα γίνει αν δεν αρέσει στα παιδιά σας; Τι θα συμβεί αν όλα σας τα σχέδια καταρρεύσουν;

Το να γνωρίσετε το σύντροφό σας στα παιδιά σας δεν είναι μια απόφαση να παίρνετε εύκολα. Ωστόσο, εάν αισθάνεστε ότι ο χρόνος είναι σωστός, μπορεί να είναι μια σημαντική ευκαιρία να μοιραστείτε το πιο σημαντικό άτομο στη ζωή σας με τα άτομα  που αγαπάτε βαθιά. Τα παιδιά σας.

Οι παρακάτω συμβουλές προσφέρουν καθοδήγηση για να κάνετε αυτή τη σημαντική εισαγωγή του νέου σας συντρόφου μια θετική εμπειρία για εσάς, τα παιδιά σας και τον σύντροφό σας.

Θέστε σε προτεραιότητα την ευημερία των παιδιών σας

Καθώς θεωρείτε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να εισαγάγετε το σύντροφό σας στα παιδιά σας, η ευημερία τους θα πρέπει να είναι η προτεραιότητά σας. Είναι σημαντικό να αποφύγετε την καταστροφή της σχέσης σας με τα παιδιά σας για έναν ρομαντισμό που μπορεί να μην διαρκέσει. Εάν τα παιδιά σας αισθάνονται ότι είναι προτεραιότητα στη ζωή σας, η εισαγωγή ενός νέου αγαπημένου θα είναι πολύ πιο εύκολη και ομαλότερη. Φροντίστε να αφιερώσετε χρόνο μόνο για εσάς και τα παιδιά σας.

Βρείτε τη σωστή χρονική περίοδο

Περιμένετε μέχρι να γνωρίσετε το σύντροφό σας για σημαντικό χρονικό διάστημα και γνωρίστε τον στα παιδιά σας όταν και οι δύο θεωρείτε ότι η σχέση είναι αποκλειστική και διαρκής. Μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και τραυματισμό στα παιδιά εφόσον δημιουργήσουν δεσμούς με τον σύντροφο σας σε περίπτωση που προκύψουν αλλαγές υποψήφιων ανθρώπων. Τα παιδιά χρειάζονται ένα σταθερό περιβάλλον για να πετύχουν και να ευδοκιμήσουν.

Μόλις αποκατασταθεί η σχέση σας (ένας καλό χρονικό διάστημα είναι τουλάχιστον 6 μήνες), εισαγάγετε το σύντροφό σας αργά. Θυμηθείτε, ακόμα κι αν είστε ερωτευμένοι, τα παιδιά σας θα χρειαστούν χρόνο για να προσαρμοστούν σε ένα νέο άτομο στη ζωή τους. Κάντε την πρώτη συνάντηση σύντομη και στη συνέχεια αυξήστε σταδιακά το χρόνο που αφιερώνετε μαζί. Εάν αισθάνεστε ότι τα παιδιά σας αντιμετωπίζουν δυσκολίες, μιλήστε μαζί τους για τις ανησυχίες τους.

Επιλέξτε έναν ουδέτερο χώρο όπου τα παιδιά σας θα αισθάνονται όμορφα

Όταν κάνετε την πρώτη συνάντηση, επιλέξτε ένα περιβάλλον όπου τα παιδιά σας θα νιώθουν άνετα, για παράδειγμα, ένα πάρκο. Εάν μπορείτε, προσπαθήστε να κανονίσετε τις πρώτες συναντήσεις με άλλα άτομα οικεία στα παιδιά. Μπορείτε να προσκαλέσετε μερικούς φίλους για μπάρμπεκιου και να συμπεριλάβετε τον άνθρωπό σας. Οι ομάδες είναι λιγότερο απειλητικές για τα παιδιά και σας επιτρέπουν να διευκολύνετε τη μετάβαση.

Στην αρχή, εισαγάγετε τον σύντροφό σας ως φίλο

Ακόμα κι αν τα παιδιά σας είναι αρκετά μεγάλα για να καταλάβουν, η εισαγωγή του συντρόφου σας ως φίλου πρώτα θα τους δώσει χρόνο να συνηθίσουν αυτό το νέο άτομο.

Περιορίστε τη φυσική επαφή στην αρχή

Η γρήγορη εισαγωγή του νέου σας συντρόφου στην οικογενειακή σας ζωή μπορεί να κάνει το παιδί σας να αισθάνεται ανασφαλές και να αισθάνεται ότι η σχέση του με εσάς διακυβεύεται. Παρουσιάστε με αργούς ρυθμούς το νέο σας σύντροφο στα παιδιά σας.

Να είστε ξεκάθαροι για τους ρόλους

Βεβαιωθείτε ότι ο σύντροφός σας κατανοεί ότι δεν αναζητάτε από εκείνον να παίξει γονικό ρόλο. Η πειθαρχία πρέπει να ανήκει μόνο στον γονέα, καθώς και οι οικείες συναντήσεις όπως η ώρα του μπάνιου ή το ντύσιμο των παιδιών σας.Διευκρινίστε με το παιδί σας ποιος είναι ο γονέας και ποιος είναι ο φίλος ή η φίλη. Μην χρησιμοποιείτε τη φράση “οικογενειακός χρόνος” όταν πρόκειται να συναντηθείτε με τον σύντροφό σας.

Ζητήστε βοήθεια

Ένας εξειδικευμένος ψυχοθεραπευτής μπορεί να παρέχει καθοδήγηση σχετικά με τον καλύτερο τρόπο εισαγωγής του συντρόφου σας στο παιδί σας. Όταν γίνει με προσεγμένο, φροντισμένο τρόπο, αυτή η συνάντηση μπορεί να θέσει ένα θετικό θεμέλιο για το παιδί σας και τον σύντροφό και να δημιουργηθεί μια ισχυρή σχέση στην πορεία της ζωής σας.

 

 

 

Νάνσυ Νενέργογλου

Ψυχολόγος, MSc Συμβουλευτική Ψυχολογία