Ίσως η φράση «Μερικές φορές το να λέτε όχι σε κάποιον είναι σα να λέτε ναι στον εαυτό σας». ‘Ναι’ στις συναισθηματικές σας ανάγκες, στις επιθυμίες σας, στα όνειρά σας ή ακόμα και στην ασφάλειά σας. Η πράξη όμως με τη θεωρία, μπορεί να απέχουν πολύ.

Δεν χρειάζεται να αισθάνεστε κακοί για να απορρίψετε ένα αίτημα ή πρόσκληση. Εάν έχετε την τάση να δεσμεύεστε υπερβολικά, υποχρεώνοντας πολύ συχνά τον εαυτό σας για κάτι που δεν θέλει, μπορείτε να παραμείνετε ευγενικοί, γενναιόδωροι και να διατηρήσετε τα όριά σας ταυτόχρονα χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες στρατηγικές.

Το «Όχι» μπορεί να σώσει σχέσεις

Όταν οι άνθρωποι μας κάνουν πράγματα με τα οποία δεν είμαστε εντάξει, αλλά δεν το λέμε, αυτά τα θέματα αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου. Εάν τα προβλήματα συνεχίζουν να εμφανίζονται αλλά δεν αντιμετωπίζονται ποτέ, ο θυμός μας μετατρέπεται σε δυσαρέσκεια και επιβαρύνει τους εμπλεκόμενους.

Δώστε μια εναλλακτική λύση με την οποία είστε άνετοι

Το «όχι» δεν χρειάζεται να τερματίσει τη συνομιλία. Παρέχοντας μια εναλλακτική λύση, μπορείτε να προστατέψετε τις δικές σας ανάγκες και επιθυμίες χωρίς να απορρίψετε το άλλο άτομο.

Χρησιμοποιήστε το ψέματα για ζητήματα ασφάλειας

Μια εξαίρεση στην οδηγία ειλικρίνειας αφορά την προσωπική σας ασφάλεια. Για παράδειγμα, εάν κάποιος ζητήσει να καθίσει δίπλα σας σε ένα καφέ και δεν αισθάνεστε άνετα, δεν χρειάζεται να απαντήσετε με τρόπο άσχημα. Θα μπορούσατε να πείτε, “Περιμένω κάποιον”.

Χρησιμοποιήστε άμεσες δηλώσεις

«Αντί να πείτε: ‘Όχι, δεν θέλω να πάω μαζί σου γιατί πάντα χρειάζεσαι πολύ χρόνο για να ετοιμαστείς», αρκεί να πείτε «’Οχι ευχαριστώ, δεν θέλω να πάω». Εάν το άτομο επιδιώκει μια βαθύτερη εξήγηση, επικεντρωθείτε στα συναισθήματά σας: «Συχνά αισθάνομαι ανυπόμονος ή άβολος όταν πηγαίνουμε σε αυτές τις εκδηλώσεις, οπότε προτιμώ να κάνω κάτι άλλο».

Ισχυρότερα “Όχι” Προσκαλούν Ισχυρότερα “Ναι”

Κάθε φορά που λέτε «όχι» σε κάτι, αναπόφευκτα λέτε «ναι» σε κάτι άλλο. Κανείς δεν μπορεί να βρίσκεται σε δύο μέρη ή να τα κάνει όλα ταυτόχρονα.Η ευτυχία προέρχεται από το να ζεις όπως θέλεις.

Η ευτυχία προέρχεται από το να είσαι αυτός που πραγματικά είσαι αντί για αυτό που νομίζεις ότι πρέπει να είσαι.Με κάθε δύσκολο «όχι», υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι η ευημερία σας αξίζει τον κόπο.

 

 

Νάνσυ Νενέργογλου

Ψυχολόγος, MSc Συμβουλευτική Ψυχολογία