Είναι σημαντικό να σέβεστε την ατομικότητά σας και να αγκαλιάσετε τις διαφορές σας. Αν και ως άνθρωποι έχουμε πολλές ομοιότητες, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Στην πραγματικότητα, κάθε άτομο βιώνει όμοιες καταστάσεις με διαφορετικό τρόπο. Ακόμα κι αν δύο άτομα βιώνουν κάτι ταυτόχρονα, και οι δύο εμπειρίες τους θα είναι ενδεχομένως διαφορετικές.

Αυτή η ίδια ιδέα μπορεί να εφαρμοστεί και όταν σκεφτόμαστε τη σεξουαλικότητα. Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να «κολλήσουν» με τους κοινωνικούς κανόνες, ειδικά με ένα θέμα όπως η σεξουαλικότητα, το οποίο έχει γίνει αρκετά αμφιλεγόμενο κατά καιρούς. Αλλά αυτό που ξεχνούν οι άνθρωποι είναι ότι είμαστε όλοι διαφορετικοί και βιώνουμε διαφορετικά συναισθήματα και έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις.

Έτσι, αποφεύγοντας να καταπιέζετε τις σεξουαλικές σας προτιμήσεις, οι οποίες τυχαίνει να αποτελούν κεντρικό μέρος της σεξουαλικής ταυτότητας κάποιου, μπορείτε να αρχίσετε να δέχεστε τον εαυτό σας και τους άλλους ως ξεχωριστά και μοναδικά όντα, το καθένα με το δικό του σεξουαλικό προφίλ.

Καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή ενός ατόμου και συμβάλλει δραστικά στη διαμόρφωση της ταυτότητάς του, επηρεάζει τη συνολική αίσθηση ευεξίας κάτι συνεπώς τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τους άλλους.

Για να έχουμε λοιπόν μια υγιή διαδικασία αυτού του σχηματισμού του εαυτού, είναι σημαντικό να επιτρέπουμε τόσο στον εαυτό μας, όσο και στους άλλους να εκφράζονται ελεύθερα χωρίς διακρίσεις. Η διακοπή αυτής της φυσικής διαδικασίας μπορεί να είναι αρκετά επιβλαβής για την ψυχολογία ενός ατόμου. Στην κοινωνία, εάν κάποιος αποκλίνει από το λεγόμενο «κανόνα», κρίνεται και στιγματίζεται καθώς είναι διαφορετικό ή άγνωστο.

Το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι λειτουργούν στερεοτυπικά, είναι μια έμφυτη και ενστικτώδης πτυχή της ανθρώπινης φύσης μας. Συνήθως χρησιμοποιούμε τα πρότυπά μας ώστε να καταλήξουμε στο εάν τα πράγματα που βιώνουμε είναι οικεία ή άγνωστα.

Στο σημείο αυτό, θα μπορούσε κανείς να ρωτήσει, «οι άνθρωποι ευθύνονται πραγματικά για την γρήγορη κρίση τους;» και η απάντηση είναι ναι! Διότι, παρόλο που αυτό είναι ένα φυσικό μέρος των γνωστικών μας διαδικασιών, το κλειδί είναι να είμαστε αυτογνωσμένοι, ώστε να μπορούμε να φιλτράρουμε τα αυτόματα στερεότυπά μας. Με αυτόν τον τρόπο φροντίζουμε και σεβόμαστε όλα τα άτομα σε μια κατάσταση.

 

Νάνσυ Νενέργογλου

Ψυχολόγος, MSc Συμβουλευτική Ψυχολογία