Η σχέση ενός ασθενούς με τον γιατρό του είναι διαφορετική από τη σχέση του γιατρού με τον ασθενή του. Το ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές σχέσεις είναι συχνά αυτό που αποτελεί τη βάση της αποτελεσματικότητας και της επιτυχίας της συνεργασίας τους. Ο απώτερος σκοπός τους φυσικά είναι η βελτίωση της υγείας του ασθενούς.

Αυτός ο κοινός στόχος για την υγεία και την ποιότητα ζωής για τον ασθενή είναι που την κάνει μια κρίσιμη και σημαντική σχέση. Πρέπει να υπάρχει αμοιβαιότητα μεταξύ των δύο πλευρών. Δεν είναι απαραίτητα συμμετρικές οι συνθήκες, αλλά πρέπει να υπάρχει ένα επίπεδο αναγνώρισης και ορισμένες προϋποθέσεις:

Αρχικά χρειάζεται να υπάρχει αναγνώριση και γνώση της υπόθεσης του ασθενούς εκ μέρους του γιατρού αλλά και των σημαντικών αλλαγών στη ζωή του όπως για παράδειγμα η ικανότητά του να συμμετέχει σε καθήκοντα όπως είχαν πριν από την ασθένειά του.

Έπειτα πρέπει να υπάρχει αναγνώριση από την πλευρά του ασθενούς ότι ο γιατρός του είναι άνθρωπος και, όπως όλοι οι άνθρωποι, έχει αδυναμίες και προσωπική ζωή.

Μια σημαντική ανομοιότητα είναι ότι οι γιατροί έχουν επιλέξει να είναι γιατροί, αλλά κανείς δεν επιλέγει να είναι άρρωστος.

Όλοι λαχταρούμε να μας γαλουχήσουν και να μας φροντίσουν. Η συμπόνια και η καλοσύνη προς έναν άλλο άνθρωπο μειώνει την ένταση και τη σύγκρουση μεταξύ δύο ανθρώπων. Η ανθρώπινη σύνδεση είναι απαραίτητη για τη ζωή και την υγεία και αποτελεί το υπόβαθρο της διακριτικής σχέσης μεταξύ ενός ασθενούς και ενός γιατρού.

Ένας γιατρός μπορεί να αντιληφθεί πότε ένας ασθενής έχει δυσπιστία και αυτό μπορεί να επηρεάσει την ενέργεια της σχέσης. Ομοίως, ένας ασθενής μπορεί να αισθανθεί πότε ένας γιατρός δεν ενδιαφέρεται και αυτό μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στον δεσμό του.

Η τέχνη της ιατρικής έχει αλλοιωθεί σήμερα λόγω των εξωτερικών ελέγχων της φροντίδας των ασθενών και η ικανότητα σύνδεσης με έναν ασθενή έχει τεθεί σε κίνδυνο. Ο δεσμός αυτός μπορεί να είναι αδύναμος, ωστόσο μπορεί ακόμα να αποκτηθεί και να αποτελέσει πηγή μεγάλης υποστήριξης στην θεραπευτική διαδικασία.

 

 

Νάνσυ Νενέργογλου

Ψυχολόγος, MSc Συμβουλευτική Ψυχολογία