Εάν ο κάθε άνθρωπος που άσκησε βία έδειχνε προφανή σημάδια κακοποίησης από την αρχή, οι προβληματικές σχέσεις θα τελείωναν έγκαιρα. Δυστυχώς, πολλές από τις κόκκινες σημαίες μιας καταχρηστικής σχέσης είναι λεπτές και εύκολα χάνονται. Η βία μπορεί να περιλαμβάνει σωματική, σεξουαλική και συναισθηματική κακοποίηση, καθώς και απειλές. Τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια είναι συνήθως μικρές μορφές εγωκεντρικής, ελεγχόμενης και συμπεριφοράς ζήλειας που κλιμακώνονται όσο περνά ο καιρός.

Πώς Σε Αντιμετωπίζει

Δώστε προσοχή στο πώς σας συμπεριφέρεται ένας άνθρωπος στην αρχή της σχέσης. Ένας πιθανός καταχραστής μπορεί να λάβει αποφάσεις για εσάς, όπως να παραγγείλετε το γεύμα σας σε ένα εστιατόριο ή να προγραμματίσετε κοινωνικές δραστηριότητες χωρίς να σας ρωτήσει. Μπορεί να προσπαθήσει να βιάσει τη σχέση – όπως να ζητήσει να μετακομίσετε μαζί πριν γνωριστείτε πραγματικά ο ένας τον άλλον – και μπορεί να σας πιέσει να κάνετε πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε άβολα, χρησιμοποιώντας λέξεις όπως “Όλοι οι άλλοι κάνουν αυτό “ή” Αν νοιαζόσουν πραγματικά για μένα, θα το έκανες “. Ένας σύντροφος που εμφανίζει πρώιμα σημάδια ζήλιας μπορεί επίσης να εκδηλώνει συμπεριφορές με υπερβολική αντίδραση στην κατάσταση – ταράσσεται, για παράδειγμα, όταν μιλάτε σε άλλο άντρα/γυναίκα ή αποδέχεστε ένα κομπλιμέντο.

Πώς Αντιμετωπίζει τους Άλλους

Παρακολουθήστε για να δείτε πώς συμπεριφέρεται ο σύντροφός σας στους άλλους και μπορεί να έχετε μια προεπισκόπηση του τρόπου με τον οποίο θα αντιμετωπίζεστε αργότερα στη σχέση. Εάν έχει την τάση να κατηγορεί τους άλλους ή αναστατώνεται για ασήμαντα λάθη, μπορεί να είναι πρώιμα σημάδια βίαιης μελλοντικής συμπεριφοράς. Για παράδειγμα, μπορεί να είστε μάρτυρες της οργής του στο δρόμο ή μιας υπερβολικής αντίδρασης σε ένα γεύμα που δεν παρασκευάστηκε όπως το ζήτησε σε ένα εστιατόριο. Ένας άνθρωπος που φέρεται άσχημα στα ζώα και τα παιδιά μπορεί επίσης να είναι πιο πιθανό να γίνει υβριστικός αργότερα στη σχέση σας.

Πώς νιώθει για τον εαυτό του

Ένας σύντροφος που χρειάζεται να βάλει τους άλλους κάτω για να χτίσει τον εαυτό του-γνωστό φαινόμενο και ως ιεραρχική αυτοεκτίμηση-μπορεί να είναι πιο πιθανό να γίνει καταχρηστικός. Ένας δυνητικά καταχρηστικός σύντροφος μπορεί να δυσανασχετεί με τους άλλους και να έχει την αίσθηση του δικαιώματος. Μπορεί να αισθάνεται ότι ο κόσμος είναι άδικος και ότι του αξίζει ειδική μεταχείριση. Για παράδειγμα, μπορεί να κλέψει κάτι από το χώρο εργασίας ως ανταπόδοση της αίσθησης της αδικίας που μπορεί να νιώθει ή επειδή αισθάνεται ότι το αξίζει. Ένας πιθανός κακοποιητής μπορεί επίσης να είναι υπερβολικά ευαίσθητος στην κριτική.

Πώς σε κάνει να νιώθεις

Σκεφτείτε πώς αισθάνεστε στη σχέση. Ένας πιθανώς καταχρηστικός σύντροφος μπορεί να σας κάνει να πιστέψετε ότι χρειάζεται απλώς μια «καλή» γυναίκα ή έναν «καλό» άντρα που θα του φέρεται σωστά – κάνοντάς σας να νιώθετε ότι πρέπει να κάνετε τα πάντα για να σωθεί. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε υποχρέωση προς αυτόν εξαιτίας των χάρων που έχει κάνει για εσάς – συνήθως χάρες που δεν ζητήσατε. Σκεφτείτε αν ακούει όταν μιλάτε ή φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο να γυρίσει τη συζήτηση προς τον εαυτό του. Εάν αισθάνεστε ότι υπάρχει ανισορροπία δύναμης, μπορεί να είστε με έναν σύντροφο που θα γίνει καταχρηστικός. Ως τρόπος διατήρησης της δύναμης σε μια σχέση, οι κακοποιητές συχνά αναζητούν συντρόφους που προέρχονται από καταστάσεις που τους έχουν αφήσει να αισθάνονται ευάλωτοι.

Είναι δύσκολο να μάθει κανείς πώς να χειρίζεται τα έντονα συναισθήματά του. Τα άτομα που αντιδρούν βίαια ή υβριστικά μπορεί να μην ξέρουν πώς αλλιώς να χειριστούν τα συναισθήματά τους, ιδιαίτερα οι νέοι, που ακόμη μαθαίνουν.

Οι νέοι συνήθως μαθαίνουν αυτές τις συμπεριφορές από τους ανθρώπους γύρω τους, ιδιαίτερα από τα μέλη της οικογένειας. Είναι πιο δύσκολο για τους νέους να μάθουν να χειρίζονται έντονα συναισθήματα χωρίς να γίνονται υβριστικοί, εάν οι γονείς τους δεν έχουν μάθει να ελέγχουν τον εαυτό τους.

Σε κάθε περίπτωση, εάν πιστεύετε ότι συνέβη ένα μεμονωμένο περιστατικό, μπορείτε να συζητήσετε για αυτό και να συμφωνήσετε από κοινού ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί και φυσικά να αυτό τηρηθεί. Διαφορετικά, πρέπει να προγραμματίσετε τι θα κάνετε στο μέλλον για να κρατήσετε τους πάντες ασφαλείς.   

 

 

Νάνσυ Νενέργογλου

Ψυχολόγος, MSc Συμβουλευτική Ψυχολογία