Βλέποντας την εικόνα ενός βίαιου ενήλικα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το αθώο παιδί που κάποτε ήταν. Γεννιέται κανείς άραγε βίαιος ή γίνεται; Η βία περιλαμβάνει μια πραγματική αλληλεπίδραση μεταξύ γενετικής και περιβάλλοντος. Μπορεί να μην είμαστε σε θέση να αλλάξουμε το DNA με το οποίο γεννιόμαστε, όμως μπορούμε να επηρεάσουμε έντονα τον τρόπο έκφρασης αυτών των γονιδίων. Υπάρχουν πολλά που μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να αποτρέψουμε την εξέλιξη της κατάστασης αυτής. Η πρόληψη είναι ένα από τα βασικότερα και πρέπει να περιλαμβάνει αίσθηση της ασφάλειας, φροντίδα και σύνδεση διασφαλίζοντας την ανάπτυξη μια υγιούς και ρεαλιστική αυτοεκτίμησης.

Πώς μπορούμε λοιπόν να αποτρέψουμε τα παιδιά από το να γίνουν βίαια; Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε άτομα που έχουν ήδη δείξει βίαιες τάσεις; Ακολουθούν ορισμένες από τις ενέργειες για τη διακοπή της βίας μεταξύ παιδιών, εφήβων και ενηλίκων.

  •  Δημιουργήστε δεσμούς προσκόλλησης. Η έρευνα έχει δείξει ότι τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον πέντε ενήλικες (με θετικά χαρακτηριστικά) που τους φροντίζουν και τους βοηθούν να μεγαλώσουν ευτυχισμένοι και υγιείς.
  •  Αναπτύξτε τη συνείδηση των παιδιών σας. Όλοι κάνουμε λάθη ως γονείς, αλλά παραδεχόμενοι ανοιχτά και ζητώντας συγγνώμη για αυτά τα λάθη γινόμαστε στα παιδιά μας μετάνοια, φροντίδα και ανησυχία.
  •  Ανάπτυξη της ενσυναίσθησης.Ζητήστε από το παιδί σας να περιγράφει τα συναισθήματά του όταν είναι παρόν σε μία άσχημη κατάσταση. Αυτό το βοηθά να αισθανθεί συμπόνια ενώ κατανοεί τι σημαίνει πραγματικά να πληγώνει κάποιον.
  •  Χτίστε αυτοεκτίμηση.Βοηθήστε το παιδί σας να βρει κάτι στο οποίο είναι καλό και προσφέρετε ρεαλιστικό έπαινο για αυτό το επίτευγμα. Αναγνωρίζοντας τα επιτεύγματά τους και τις πραγματικές τους ικανότητες, γνωρίζουν την αξία τους.
  •  Αποφεύγετε την τιμωρία.Όταν είμαστε βίαιοι, καταχρηστικοί ή αδιάφοροι για τα παιδιά μας, τους διδάσκουμε να είναι μη συμπονετικά, εκτός ελέγχου, ιδιότροπα και θυμωμένα. Επιλέξτε τη φυσική συνέπεια εκδηλώνοντας τη φροντίδα και την ανησυχία σας για το πώς αισθάνονται και συμπεριφέρονται.
  •  Μάθετε τεχνικές χαλάρωσης.Διδάξτε στα παιδιά σας τρόπους να ηρεμούν όταν είναι αναστατωμένα. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι ακολουθώντας το παράδειγμά σας.  Είναι σημαντικό να δείξετε τη δική σας ανθεκτικότητα, την ικανότητά σας στην επίλυση προβλημάτων και τις στρατηγικές αντιμετώπισης διαφόρων ζητημάτων σας.

 

Νάνσυ Νενέργογλου

Ψυχολόγος, MSc Συμβουλευτική Ψυχολογία