Σκεφτείτε τα θετικά συναισθήματα που βιώσατε την τελευταία φορά που κάνατε κάτι καλό για κάποιον άλλο. Ίσως βιώσατε ικανοποίηση που εκτελέσατε ένα έργο για τον πλησίον σας, ή βιώσατε την αίσθηση της εκπλήρωσης μέσα από τον εθελοντισμό σε μια τοπική οργάνωση. Μπορεί όμως να ήταν η απλή χαρά να βοηθήσετε έναν φίλο που έτυχε να χρειάζεται οτιδήποτε.

Αυτή η «ζεστή λάμψη» πιστεύεται ότι είναι ένας από τους κινητήριους παράγοντες γενναιόδωρης συμπεριφοράς στους ανθρώπους. Ένας λόγος πίσω από τα θετικά συναισθήματα που σχετίζονται με τη βοήθεια προς τους άλλους είναι η ενίσχυση της αίσθηση της σχέσης μας με τους άλλους, το οποίο μας βοηθά να καλύψουμε τις πιο βασικές ψυχολογικές μας ανάγκες.

Έχουν ανακαλυφθεί πολλά παραδείγματα μέσα από έρευνες για το πώς όταν κάνουμε καλό με οποιονδήποτε τρόπο, μας βοηθά να νιώθουμε καλά. Για παράδειγμα, έχει τεκμηριωθεί επανειλημμένα πως τα οφέλη του εθελοντισμού, ενισχύουν την ευημερία και μειώνουν την κατάθλιψη. Όπως και η αίσθηση του σκοπού που συχνά συνοδεύει την αλτρουιστική συμπεριφορά. Ακόμα και όταν πρόκειται για χρήματα, το να τα ξοδεύουμε σε άλλους προβλέπει αύξηση της ευτυχίας σε σύγκριση με το να τα ξοδεύουμε για τον εαυτό μας. Υπάρχουν μάλιστα νευρολογικά στοιχεία από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν με fMRI, που υποδηλώνουν τη σύνδεση μεταξύ της γενναιοδωρίας και της ευτυχίας στον εγκέφαλο. Για παράδειγμα, η δωρεά χρημάτων σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ενεργοποιεί τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που ανταποκρίνονται στο σεξ.

Στην πραγματικότητα, η απλή πρόθεση και η δέσμευση για γενναιοδωρία μπορεί να τονώσει τη νευρική αλλαγή και να κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους.Όταν βιώνουμε μία κατάσταση, βρίσκουμε τρόπους διαχείρισης των συναισθημάτων μας για να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις του περιβάλλοντός μας. Μερικές φορές, όμως, όταν το βάρος των συναισθημάτων μας είναι πολύ μεγάλο, απευθυνόμαστε σε άλλους για υποστήριξη. Η κοινωνική ρύθμιση των συναισθημάτων είναι βασικό συστατικό των σχέσεων μας.

Κάθε φορά που βοηθάμε έναν φίλο μας ή στηριζόμαστε στους συνεργάτες μας, ασχολούμαστε με την κοινωνική ρύθμιση των συναισθημάτων. Είτε είμαστε αυτοί που παρέχουμε τη συναισθηματική υποστήριξη είτε αυτοί που την αναζητούν, οι 2 πιο συνηθισμένοι τρόποι για να βοηθήσουμε τους άλλους να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους είναι μέσω της αποδοχής και επανεκτίμησης. Βοηθώντας τους άλλους να αντιμετωπίσουν τις αγχωτικές τους καταστάσεις, ενισχύουμε τις δικές μας δεξιότητες ρύθμισης των συναισθημάτων και έτσι ωφελούμε τη δική μας συναισθηματική ευημερία.

 

 

Νάνσυ Νενέργογλου

Ψυχολόγος, MSc Συμβουλευτική Ψυχολογία